În data de 23 Aprilie 2021 a avut loc o scădere fulgerătoare a prețului Bitcoin; de la cca. 64,000 dollari SUA la cca. 50,000. O scădere de aproape 17% într-o singură zi.
Vocile care „cobeau” această prăbușire în iarnă s-au dovedit a fi avut dreptate.
Cum era de așteptat, urmașele Btc din lumea cripto (de la Ethereum la Dogecoin) au suferit căderi cel puțin asemănătoare (XRP a căzut cu 40%!).
Unii speculanți, care profită de această cădere, cobesc acum, real. Pretinzând prăbușirea totală a criptomonedelor. Ca, printr-o și mai mare scădere provocată astfel, să poată prelua controlul pe un procent și mai mare din piața cripto.
Un asemenea caz este celebrul B.G., care, iarăși, încalcă legea… sau aproape. Lansarea de asemenea zvonuri este interzisă în SUA dacă este făcută în cunoștință de cauză, spre a profita bursier. Dar și dacă ar fi vreo consecință neplăcută, iarăși, pentru persoana în cauză, ar fi întrecută, mult, de câștig.
Pentru că, de fapt, criptomonedele nu vor cădea definitiv, nici nu vor dispărea.

Căderea actuală are trei cauze concurente:

1. Politica economică a conducerii SUA (ce pare categoric sinucigașă).
2. Structura Bitcoin (cu o masă monetară controlată masiv de speculanți foarte puternici, care folosesc fluctuațiile provocate Btc spre a „extrage” bani de la ceilalți deținători sau interesați de Btc).
3. Dependența de Btc, la nivel structural, a criptomonedelor de pe piață.
Punctele 1. și 2. ar trebui să fie limpezi. Creșterea taxelor și impozitelor a fost ineficientă sau dezastruoasă economic în peste 90% din cazuri. Și a făcut mai mult rău cu cât a fost mai mare și mai bruscă. Este cheia ineficienței economice, se poate spune. Că peste 90% din Bitcoin este controlat de trei grupuri, iar este un fapt elementar. Și că este controlat pentru speculații… nu ar trebui să mire pe cineva.
Cumva tragic este punctul 3.
Cu toate că punctele slabe ale Proiectului Bitcoin au ieșit la iveală încă în 2012-2013, mai toate criptomonedele l-au copiat. Excepție fac moneda fiat pretinsă cripto YuanPay și criptomoneda în construcție Pi.
Criza actuală este, din această perspectivă, binevenită. Ea subliniază amenințărilor uriașe aduse pentru omul obișnuit de slăbiciunile Bitcoin (și ale proiectelor asemănătoare). Întemeietorii Proiectului Pi sunt printre cei care, de ani de zile, au tras semnale de alarmă; semnale ignorate și chiar ridiculizate de mulți. Bitcoin a construit valoarea monedei pe trei elemente:
– greutatea (crescătoare a) minării
– costurile (crescătoare ale) minării
– limitarea drastică a masei monetare.
Acești factori asigură și succesul valoric al Btc, dar și distrugerea obiectivului Btc de a fi o monedă reală.
Cele trei elemente sunt visul oricărui speculant (foarte) bogat: o resursă absolut limitată, cu costuri tot mai mari de obținere pentru doritorii întârziați. Acapararea producției (la Btc, prin ferme de minare gigant) și a masei principale (la Btc, prin speculații ce concentrează tot mai mult masa monetară) asigură dominația absolută asupra resursei.
Care este punctul slab?
NEVOIA reală pentru acea resursă.
Din acest punct de vedere, nevoia de Btc este mai iluzorie decât nevoia de briliante.
Să înțelegem: diamantele au o utilitate reală în unele industrii; în bijuterii, ele sunt inutile, fiind prezente ca urmare a publicității agresive, sistematice și continue. Ele pot fi ușor înlocuite ca „ape”, strălucire etc. de multe variante; fără ca 99.99% dintre utilizatori să vadă vreo deosebire. Iar alternativele sunt mult mai ieftine! Alături de reclama amintită, cei câțiva care controlează piața de briliante au grijă ca producția și cantitatea de pe piață să corespundă scopurilor lor. Cu speculații și investiții care asigură „extragerea” de capital exterior etc.
Aceeași întrebuințare a Bitcoin-ului a lovit astăzi criptomonedele. Pentru că nevoia reală de criptomonede este la nivelul omului obișnuit. Și ține de capacitatea de circulație liberă, putere de cumpărare, independență față de state și bănci etc. Caractere pierdute de Bitcoin… și prea slabe la multe criptomonede similare Btc.
YuanPay nu o să cadă. Este monedă fiat fără suport fizic a R.P. China. YuanPay poate să cadă numai dacă Guvernul Chinei renunță la ea. Nu o să cadă nici Proiectul Pi. Este o criptomonedă adevărată, construită de și pentru o comunitate. Cu o masă monetară destul de mare spre a nu putea fi monopolizată de speculanți. Cu o masă monetară inteligent proporționată cu masa utilizatorilor, astfel încât să aibă o putere de cumpărare decentă și o acoperire vastă.
Corea de Sud, Turcia și alte state au înțeles primejdiile produse de Bitcoin și criptomonedele similare. Dar și pe cele produse de pseudo-criptomoneda YuanPay. Ca urmare, încearcă să ia măsuri. Aceste măsuri sunt, deocamdată, un protecționism direct, brutal și învechit. Sunt nedemocratice și distructive economic. Sunt reacția tipică a sistemelor birocratice bineintenționate în fața unor noi provocări (puternice). Va veni și schimbarea acestor măsuri cu unele mai bune. O simplă campanie de prevenire asupra folosirii Bitcoin de câțiva pentru extragerea banilor omului simplu – iată o măsură infinit mai eficientă și inteligentă decât un blocaj ispititor și creator de contrabandă.
Istoria „Prohibiției” din SUA este doar un exemplu între foarte multe. Dar cea mai bună soluție este tocmai favorizarea criptomonedelor reale, precum Pi Network. Folosirea lor de căre oamenii obișnuiți, de IMM-uri etc. este cheia reducerii speculei la nivelul decent de care este nevoie. Așa cum funcționează feluritele cristale care țin loc de briliante pentru omul obișnuit. Fără ca briliantele – și specula cu ele – să aibă nevoie de o interdicție. Istoria se învață, însă, greu; și se uită ușor. O să vedem cât va dura până se ajunge la echilibrul natural al piețelor cripto. Până atunci, vrem sau nu, trăim timpuri interesante.

@Aushlu

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *