Povestea unui tânăr australian, pe numele lui Stefan Qin, cu origini chineze, ce promitea in matematici, încă de copil este cât se poate de reală și un exemplu de AȘA NU. La vârsta de 19 ani, pretindea el, că a descoperit un algoritm ce va revoluționa trading-ul de cryptomonede. Sistemul neutru de tranzactionare implemebtat urma ca prin intermediul acestui algoritm investitorii să aibă un câștig pe piața crypto de până la 500% fără să provoace un risc. Adică nu tranzactiona pe o singură monedă.
A renunțat la școala superioară (college), deși primise multe oferte de studiu, și și-a deschis in SUA firma cu care avea „să dea lovitura” pe WallStreet, unde deja se mutase. Era anul 2016. Mulți investitori au crezut în ceea ce promitea, fiind un bun matematician, înțelegând totul în domeniul tranzacționare cryptomonede. Urmează trei ani de bine pentru el timp in care descride ”Virgil Sigma Fund LP” în New York si ”VQR Multistrategy Fund LP” din Insulele Cayman, două fonduri de investiții în criptomonede de milioane de dolari. Câștigul rapid probabil i-a impulsionat foarte mult și pe investitori.
În 2019 Qin ajunge sa închirieze un apartament în 50 West într-o clădire luxoasa de 64 de etaje, la prețul de 23.000 $/lună. Luxul si viața deosebit de complicată aveau să dea de bănuit si autorităților în securitatea tranzactiilor din SUA.
2019 e de altfel și anul când ajunge și pe mana procurorilor americani ce au început să investigheze presupuse fraude efectuate prin decapitalizarea fondurilor.
În realitate, au spus procurorii federali, operațiunea a fost o minciună, în esență o așa numită schemă Ponzi care a furat aproximativ 90 de milioane de dolari de la mai mult de 100 de investitori pentru a ajutaprintre altele la plata stilului de viață generos al lui Qin și a investițiilor personale cum ar fi investitii imobiliare sau pariuri pe piața cryptomonedelor. Anual făcea rapoarte false catre investitori cu cifrele exorbitante la care ajunsese să lucreze firmele sale. A ajuns chiar ca la un moment dat, în fața cererilor clienților pentru banii lor, el a învinuit în mod diferit „gestionarea deficitară a fluxului de numerar” și „rechinii ce-l împrumutau în China” pentru problemele sale.
La sfârșitul lui 2020, Qin, acum în vârstă de 24 de ani și exprimând remușcări, a pledat vinovat în fața instanței federale din Manhattan pentru un singur număr de fraude cu valori mobiliare. A fost eliberat pe cautiune, el asteptandu-i acum decizia judecatorilor. Tot ce a gândit și făcut acest om a fost o farsă, înghițită de mulți investitori mari de pe WallStreet.

Concluzia:
– piata crypto e foarte volatila, priviti istoricul.
– nu credeți în „traderi” ce va promit câștiguri pe termen scurt sau site-uri de acest fel
– 67% din cei ce investesc in cryptomonede vor pierde, spune o statistică
– nu luați niciodată împrumut de pe platforme de tranzacționare chiar dacă e Coinbase 

– investiți în cryptomonede doar sume de care ați putea să vă lipsiți în următorii doi ani sa spunem
– fiți vigilenti cu cine veți lucra dacă intenționați să utilizați un instrument în acest sens
– citiți despre aceasta piața, despre tehnologii, despre monede și încercați să înțelegeți sistemul abia apoi investiți.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!