Ce înseamnă administrație?

În cele mai multe localități din România administrația înseamnă încă șefi. Tot felul de șefi cum ar fi șefi de căruță (citește mașina), șefi de birou, de popotă, de bloc, de stradă, de localitate, de guvern, de țară. Și ce face șeful in Romania? Ce vrea mușchiul lui! Punct. Aceasta este percepția unei mari părți și populației, votante de la noi.

Așa sa fie? Normal că nu. Nu stau așa pentru unii dintre noi, cei care am înțeles cum stau lucrurile cu administrarea unor activități politice, sociale, de business. Știu, nu suntem multi dar suntem și acest lucru e important. Chiar dacă de-a lungul timpului și unii dintre noi, ajunși acolo la vârf s-au complăcut sau se vor complace să devină șefi.

Administratori suntem cu toții. De ce? Pentru că în ciuda unei idei că lucrurile îți aparțin gândește-te la un singur lucru… Ai fost vreodată la o înmormântare? Ce-ai văzut acolo? Necaz, durere, desnădejde sau poate o oarecare bucurie, mulțumire? Nu știu dacă v-ați gândit dar momentul plecării unei persoane dintre noi, cei vii, este momentul când din viața persoanei nu mai rămân decât amintiri, trăiri, fapte bune sau rele, perioade de timp trecute mai bune sau mai rele. Exact cum spune Biblia, totul e goană după vânt. A fost un proprietar de clădiri? A fost, nu va mai fi. A avut un imperiu financiar? A avut, nu va mai avea. A fost un zgârie-branza chiar și cu ai lui? A fost, nu va mai fi. A fost darnic, înțelept, plăcut la vorbă? A fost, nu va mai fi. Și așa mai departe.

Toți suntem doar niște administratori. Pentru o perioadă scurtă a vieții noastre, din care aș elimina copilăria. Deși am văzut și văd încă și copii administratori. Buni administratori.

Dacă fiecare dintre noi s-ar considera administrator și nu șef ar fi conștient de transparența deciziilor lui zilnice. Pentru că ar trebui să le comunice și celor ale căror bunuri administrează ce face, ar trebui să dea socoteală cuiva și cândva de tot ce a făcut sau tot ce face. Aceasta este esența transparenței. De transparență ducem lipsă și în administrarea țării. Chiar dacă cineva se apucă de acest lucru… este repede înlăturat, să nu o mai facă. Parcă e un curent sau mai degrabă blestem. Aș vrea însă ca conceptul de administrator să fie introdus din fragedă copilărie, în școli, chiar în gradinițe. Apoi să fie aprofundate în gimnazii, licee, universități.

Lucurile nu au cum să se schimbe peste noapte, dar dacă nu vom avea un moment zero nu se vor schimba niciodată. De aceea vă încurajez să vă educați copii în acest spirit, să cereți autorităților transparența de care să dea dovadă fiecare funcționar. Împarte apoi cu ceilalți din experiența ta și atflel și el va ajunge să cunoască ca și tine. E valabil la fel de mult și în sens invers.

Succes!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *