Un portofel de criptomonede sau portofel criptografic este un loc în care vă puteți păstra criptomonedele în siguranță. Există multe tipuri diferite de portofele criptografice, dar cele mai populare sunt portofelele găzduite (Hosted Wallets), portofele fără custodie (Non-custodial wallets) și portofele hardware (Hardware wallets).

Care dintre ele este cel mai potrivit pentru dvs. depinde de ceea ce doriți să faceți cu criptomonedele dvs. și de ce fel de security doriți să aveți.

Portofele găzduite (Hosted Wallets)

Cel mai popular și ușor de configurat portofel cripto este un portofel găzduit. Când cumpărați cripto folosind o aplicație precum Coinbase, Tradesilvania… cripto-ul dvs. este ținut automat într-un portofel găzduit. Se numește găzduit, deoarece o terță parte îți păstrează criptomonedele pentru tine, similar cu modul în care o bancă îți păstrează banii într-un cont de verificare sau de economii. Este posibil să fi auzit de oameni care „își pierd cheile” sau „își pierd portofelul USB”, dar cu un portofel găzduit nu trebuie să vă faceți griji cu privire la toate acestea.

Principalul avantaj al păstrării criptografiei într-un portofel găzduit este că, dacă vă uitați parola, nu veți pierde criptomonedele deja aflate acolo. Un dezavantaj al unui portofel găzduit este că nu puteți accesa tot ceea ce criptomoneda are de oferit. Cu toate acestea, acest lucru se poate schimba pe măsură ce portofelele găzduite încep să accepte mai multe funcții.

Cum să configurați un portofel găzduit?

Alegeți o platformă în care aveți încredere. Principalele dvs. considerații ar trebui să fie securitatea, ușurința utilizării și respectarea reglementărilor guvernamentale și financiare.

Creeaza-ti contul. Introduceți informațiile dvs. personale și alegeți o parolă sigură. De asemenea, se recomandă utilizarea verificării în doi pași (denumită și 2FA) pentru un strat suplimentar de securitate.

Cumpărați sau transferați criptomonede. Majoritatea platformelor și schimburilor criptografice vă permit să cumpărați criptomoneda folosind un cont bancar sau un card de credit. Dacă dețineți deja criptomenede, îl puteți transfera și pe noul dvs. portofel găzduit, pentru păstrarea în siguranță.

Portofele fără custodie

Un portofel fără custodie, cum ar fi Coinbase Wallet sau MetaMask, vă asigură controlul complet asupra cripto-ului dvs. Portofelele fără custodie nu se bazează pe o terță parte – sau pe un „custode” – pentru a vă menține criptarea în siguranță. În timp ce furnizează software-ul necesar pentru stocarea cripto-ului dvs., responsabilitatea de a vă aminti și proteja parola vă revine în totalitate. Dacă vă pierdeți sau uitați parola – adesea denumită „cheie privată” sau „frază de bază” – nu există nicio modalitate de a accesa cripto-ul. Și dacă altcineva descoperă cheia dvs. privată, va primi acces complet la activele dvs.

De ce să aveți un portofel fără custodie? Pe lângă faptul că dețineți controlul deplin asupra securității cripto-ului dvs., puteți accesa și activități criptografice mai avansate, cum ar fi randamentul, mizarea pe criptomoneda, împrumutul (pe care eu nu-l recomand) și multe altele. Dar dacă tot ce doriți să faceți este să cumpărați, să vindeți, să trimiteți și să primiți cripto, un portofel găzduit este cea mai ușoară soluție.

Cum să configurați un portofel fără custodie?

Descărcați o aplicație de portofel, de ex. Coinbase. Opțiunile populare includ Coinbase Wallet și MetaMask.

Creeaza-ti contul. Spre deosebire de un portofel găzduit, nu este necesar să distribuiți informații personale pentru a crea un portofel fără custodie. Nici măcar o adresă de e-mail.

Asigurați-vă că vă scrieți cheia privată. Este prezentat ca o frază aleatorie cu 12 cuvinte. Păstrați-l într-o locație sigură. Dacă pierdeți sau uitați această frază de 12 cuvinte, nu veți putea accesa criptomonedele dvs.

Transferați criptomonedele în portofel. Nu este întotdeauna posibil să cumpărați criptomonede folosind monede tradiționale (cum ar fi dolari SUA sau euro) cu un portofel fără custodie, deci va trebui să transferați criptomonede în portofelul dvs. fără custodie din altă parte.

Dacă sunteți client Coinbase de exemplu, aveți la dispoziție un portofel găzduit sau un portofel fără custodie. Aplicația Coinbase, de unde cumpărați și vindeți criptomonede, este un portofel găzduit. De asemenea, puteți descărca aplicația independentă Coinbase Wallet pentru a profita de avantajele unui portofel fără custodie. Unii dintre clienții noștri le au pe ambele, ceea ce face mai ușoară cumpărarea criptomonedelor cu moneda tradițională, precum și participarea la activități de criptare avansate. Configurarea oricărui portofel este gratuită.

Portofele hardware

Un portofel hardware este un dispozitiv fizic, de dimensiunea unei unități de stocare, care stochează cheile private ale cripto-ului dvs. offline. Majoritatea oamenilor nu folosesc portofele hardware din cauza complexității și costurilor crescute, dar au unele avantaje – de exemplu, vă pot păstra criptarea în siguranță, chiar dacă computerul este piratat. Cu toate acestea, această securitate avansată le face incomode de utilizat în comparație cu un portofel software și pot costa mai mult de 100 USD pentru cumpărare.

Cum să configurați un portofel hardware?

Cumpărați hardware-ul necesar. Cele mai cunoscute două mărci sunt Ledger și Trezor.

Instalați software-ul. Fiecare marcă are propriul software necesar pentru configurarea portofelului. Descărcați software-ul de pe site-ul oficial al companiei și urmați instrucțiunile pentru a vă crea portofelul.

Transferați criptomonedele în portofel. Similar cu un portofel fără custodie, un portofel hardware nu vă permite de obicei să cumpărați criptomonede folosind monede tradiționale (cum ar fi dolari SUA sau euro), așa că va trebui să transferați criptomonede în portofelul dvs.

Așa cum există multe modalități de stocare a numerarului – într-un cont bancar, într-un seif, sau sub pat :), există multe modalități de stocare a criptomonedelor. Puteți păstra lucrurile simple cu un portofel găzduit, însă și aveți control deplin asupra criptomonedelor dvs.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *