Criptomonedele precum Bitcoin și Ethereum sunt alimentate (nu e cea mai fericita traducere) de o tehnologie numită blockchain. Cel mai de bază, un blockchain este o listă de tranzacții pe care oricine le poate vedea și verifica. Blockchain-ul Bitcoin, de exemplu, conține o înregistrare a fiecărui moment în care cineva a trimis sau a primit bitcoin. Criptomonedele și tehnologia blockchain care le alimentează fac posibilă transferul de valoare online fără a fi nevoie de un intermediar, cum ar fi o bancă sau o companie de carduri de credit.

Imaginați-vă o alternativă globală și deschisă la fiecare serviciu financiar pe care îl utilizați astăzi, accesibil cu puțin mai mult decât un smartphone și o conexiune la internet.

Aproape toate criptomonedele, inclusiv Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash și Litecoin, sunt securizate prin intermediul rețelelor blockchain. Ceea ce înseamnă că acuratețea lor este verificată constant de o cantitate imensă de putere de calcul.

Lista tranzacțiilor conținute în blockchain este fundamentală pentru majoritatea criptomonedelor, deoarece permite efectuarea de plăți sigure între persoane care nu se cunosc fără a fi nevoie să treacă printr-un verificator terță parte, cum ar fi o bancă.

Datorită naturii criptografice a acestor rețele, plățile prin blockchain pot fi mai sigure decât tranzacțiile standard cu cardul de debit/credit. De exemplu, atunci când efectuați o plată Bitcoin, nu trebuie să furnizați informații sensibile. Aceasta înseamnă că există un risc aproape zero ca informațiile dvs. financiare să fie compromise sau să vă fie furate identitatea.

Tehnologia blockchain este, de asemenea, interesantă, deoarece are multe utilizări dincolo de criptomonede. Blockchain-urile sunt folosite pentru a explora cercetarea medicală, pentru a îmbunătăți acuratețea dosarelor medicale, pentru a raționaliza lanțurile de aprovizionare și multe altele.

Datorită naturii criptografice a acestor rețele, plățile prin blockchain pot fi mai sigure decât tranzacțiile standard cu cardul de debit/credit.

Care sunt unele avantaje ale blockchain-urilor?

Sunt globale: ceea ce înseamnă că criptomonedele pot fi trimise rapid și ieftin pe toată planeta.

Acestea sporesc confidențialitatea: plățile cu criptomonedă nu necesită includerea informațiilor dvs. personale, care vă protejează de a fi spart sau de a vă fi furată identitatea.

Sunt deschise: deoarece fiecare tranzacție din rețelele de criptocurrency este publicată public sub forma blockchain-ului, oricine le poate analiza. Acest lucru nu lasă loc pentru manipularea tranzacțiilor, schimbarea ofertei de bani sau ajustarea regulilor la mijlocul jocului. Software-ul care constituie nucleul acestor monede este gratuit și open-source, astfel încât oricine poate revizui codul.

Întrebări cheie

Care este principalul avantaj al blockchain-urilor față de vechiul sistem financiar?

Gândiți-vă cât de mult din viața dvs. financiară are loc online, de la cumpărături la investiții – și cum fiecare dintre aceste tranzacții necesită o bancă sau o companie de carduri de credit sau un procesator de plăți precum Paypal în mijlocul acesteia. Blockchain-urile permit ca aceste tranzacții să aibă loc fără intermediar și fără costurile și complexitatea adăugate care vin odată cu acestea.

Bitcoin este un blockchain?

Bitcoin este o formă de bani digitali. Și tehnologia care o face posibilă este un blockchain.

Câte tipuri de blockchains există?

Mii, de la cele care alimentează Bitcoin, Litecoin, Tezos și nenumărate alte monede digitale la un număr tot mai mare care nu are nimic de-a face cu banii digitali.

Cum funcționează un blockchain?

Imaginați-vă un lanț pe care l-ați putea folosi pentru ancora unei nave. Dar, în acest caz, fiecare verigă din lanț este o bucată de informații care conține date despre tranzacții. În partea de sus a lanțului vedeți ce s-a întâmplat astăzi și, pe măsură ce vă deplasați în jos, vedeți tranzacții mai vechi și mai vechi. Și dacă o urmărești până la ancoră, așezată în partea de jos a portului? Veți fi văzut fiecare tranzacție din istoria acelei criptomonede. Ceea ce oferă blockchain-ului avantaje puternice de securitate: este o înregistrare deschisă și transparentă a întregii istorii a unei criptomonede. Dacă cineva încearcă să manipuleze o tranzacție, va provoca ruperea legăturii și întreaga rețea va vedea ce s-a întâmplat. Acest lucru, pe scurt, este explicat blockchain.

Un alt mod în care oamenii descriu adesea blockchain-ul este că este un registru (uneori veți auzi termenii „registru distribuit” sau „registru imuabil”), care este similar cu bilanțul unei bănci. La fel ca registrul unei bănci, blockchain urmărește toți banii care curg în, din și din rețea.

Dar, spre deosebire de registrele unei bănci, un blockchain criptografic nu este întreținut de nicio persoană sau organizație, inclusiv bănci și guverne. De fapt, nu este deloc centralizat. În schimb, este securizat de o rețea mare de computere peer-to-peer care rulează software open-source. Rețeaua verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului.

De unde vine noua criptomonedă?

Din când în când – în fiecare zece minute în cazul Bitcoin – se adaugă o nouă bucată de informații despre tranzacții (sau un bloc nou) în lanțul de informații existente. În schimbul contribuției puterii lor de calcul la menținerea blockchain-ului, rețeaua recompensează participanții (ei sunt minerii) cu o cantitate mică de monedă digitală.

Un blockchain cripto este distribuit pe întreaga rețea a monedei digitale. Nicio companie, țară sau terță parte nu deține controlul asupra acesteia; și oricine poate participa.

Rețeaua verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului.

Întrebări cheie

Cum trimiteți și primiți bani pe un blockchain?

Rețeaua de criptomonede atribuie fiecărui utilizator o „adresă” unică, care este alcătuită dintr-o cheie privată și o cheie publică. Oricine vă poate trimite bani prin cheia dvs. publică, care este asemănătoare cu o adresă de e-mail. Când doriți să cheltuiți banii, utilizați cheia dvs. privată, care este în esență parola dvs., pentru a „semna” digital tranzacțiile. Cel mai simplu mod de a vă gestiona criptomoneda este prin intermediul unui software numit portofel, pe care îl puteți obține printr-un schimb precum Coinbase.

Cine a inventat blockchain-ul?

O persoană sau un grup care utilizează numele Satoshi Nakamoto a publicat online o carte albă care explică principiile din spatele unui nou tip de bani digitali numiți Bitcoin la sfârșitul anului 2008. Fiecare criptomonedă este o evoluție a ideilor prezentate în acea lucrare.

Obiectivul lui Nakamoto era să creeze bani digitali care să facă posibile tranzacții online între doi străini oriunde în lume, fără a necesita o terță parte, cum ar fi o companie de carduri de credit sau un procesator de plăți precum Paypal în mijloc.

Acest lucru necesita un sistem care să elimine o problemă spinoasă numită problema „cheltuielilor duble”, în care o persoană ar putea folosi aceiași bani de mai multe ori. Soluția este o rețea care verifică în mod constant mișcarea Bitcoin. Rețeaua respectivă este blockchain-ul.

Important

Fiecare tranzacție Bitcoin este stocată și verificată de o rețea globală de computere dincolo de controlul oricărei persoane, companii sau țări.

Baza de date care deține toate aceste informații se numește blockchain. Bitcoinele sunt „exploatate” prin intermediul acelei rețele uriașe, descentralizate (cunoscute și sub denumirea de peer-to-peer) de computere, care verifică și asigură în mod constant acuratețea blockchain-ului. În schimbul contribuției puterii lor de calcul la blockchain, minerii sunt recompensați cu cantități mici de criptomonede.

Fiecare tranzacție bitcoin este reflectată în registru, cu noi informații adunate periodic într-un „bloc”, care se adaugă la toate blocurile care au venit înainte.

Puterea de calcul colectivă a minerilor este utilizată pentru a asigura acuratețea registrului în continuă creștere. Bitcoin nu poate exista separat de blockchain; fiecare nou bitcoin este înregistrat pe acesta, la fel ca fiecare tranzacție ulterioară cu toate monedele existente.

În schimbul contribuției puterii lor de calcul la blockchain, minerii sunt recompensați cu cantități mici de criptomonede.

Care este viitorul blockchain-urilor?

Ideea blockchain sa dovedit a fi o platformă pe care se poate construi o gamă largă de aplicații. Este încă o tehnologie nouă și în dezvoltare rapidă, dar mulți experți au descris potențialul blockchain de a schimba modul în care trăim și lucrăm ca fiind similar cu potențialele protocoale de internet publice, cum ar fi HTML, în primele zile ale World Wide Web.

Blockchain-urile Bitcoin Cash și Litecoin funcționează într-un mod foarte similar cu blockchain-ul original Bitcoin. Blockchain-ul Ethereum este o evoluție suplimentară a ideii de registru distribuit, deoarece, spre deosebire de blockchain-ul Bitcoin, acesta nu este conceput doar pentru a gestiona un ban digital. (Acestea fiind spuse, Ethereum este o criptomonedă și cu siguranță poate fi folosită pentru a trimite valoare unei alte persoane). Gândiți-vă la blockchain-ul Ethereum mai degrabă ca la o platformă de calcul puternică și extrem de flexibilă, care permite programatorilor să construiască cu ușurință tot felul de aplicații folosind blockchain-ul.

De exemplu, imaginați-vă o organizație caritabilă care dorește să trimită bani către o mie de oameni în fiecare zi timp de un an. Cu Ethereum, acest lucru ar necesita doar câteva linii de cod. Sau poate sunteți un dezvoltator de jocuri video care dorește să creeze articole precum săbii și armuri care pot fi schimbate în afara jocului în sine? Ethereum este conceput și pentru asta.

Nu stiu cat de simplu a fost sa înțelegem. Rămâne cu siguranță loc de multe multe întrebări. Îndrazniți!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *