Salutare dragi prieteni,

Zilele trecute am găsit o informatie publicată de cei de la ProTV cu titlul ”Cum evoluează criptomoneda Gypsycoin, lansată de Daniel Cioabă. Obiectivele „regelui rromilor”. Articolul în cauză este după părerea mea un articol scris cu scopul clar al promovării proiectului Gypycoin în Romania. Dar… mă rog e o părere personală. Nu mai contează, nu acesta este motivul pentru care scriu acest articol. Până la urmă ar putea fi interpretat faptul că eu însuși promovez proiectul Gypsycoin 🙂 Ceea ce e inexact.
Articolul îl aveți aici.

Proiectul Pi a început în 14 martie 2019. A împlinit deja vârsta de 2 ani și blockchain-ul principal Pi nu a fost lansat. Există, e adevărat lansat blockchain-ul PI-TEST, o pseudo-monedă ce servește ca monedă de test în proiectul Pi.

De ce durează așa mult?

De la bun început vreau să precizez că proiectul Pi este în graficul anunțat de echipa de dozvoltare și va fi lansat la sfârșitul acestui an. Ce înseamnă acest lucru? Criptomoneda Pi Network va putea fi tranzactionată pe orice platformă exchange, totul rămânând la discreția platformelor de tranzacționare. Personal sunt convins însă că nicio platformă nu va pierde ”ocazia” de avea Pi în portofoliu.

Cine/Ce este în spatele Pi?

Pi Network are la bază o echipă de absolvenți de la Stanford, dr. Nicolas Kokkalis, șef de tehnologie și dr. Chengdiao Fan, șef de produs. Permite utilizatorilor să mineze monedele utilizând doar o aplicație mobilă. Modul în care Pi a avut programat orice pas în construirea ecosistemului din spatele monedei m-a captat atunci când am hotărât să intru în acest proiect. Să amintim câțiva din acești pași:
1. Dezvoltarea rețelei de ”pioneri” – în prezent am depăsit cifra de 23 de milioane din 164 de țări. Crestere este deja exponențiala. În februarie 2021 eram 16 milioane. Cifrele cresc zilnic.
2. Dezvoltarea blockchain-ului – început pe o tehnologie revolutionara si moderna si ecologică (Stellar Consensus Protocol – SCP) si are în prezent peste 10.000 de nod-uri active. Blockchain-ul Pi este momentan unul dintre cele mai mari blockchain-uri din lume. La noi în România erau acum câteva zile 49 de noduri active iar țara noastră se afla pe un onorabil loc 14 (in scadere insă). Verifica aici.
3. Pi are deja în teste (doar cu pesudomoneda PI-TEST, deocamdata)  un portofel non-custodial în cadrul aplicatiei Pi Browser. Acest tip de portofel înseamnă că tu vei avea grija de private key, un sir lung de 24 de cuvinte ce reprezinta parola de acces la el.
4. Din 28 iunie a.c. a început Pi Hackathon #BuildPi2gether (Pi Hackathon #ConstruimPiÎmpreună), un proces prin care se deschide utilizatorilor posibilitatea de a construi aplicații pentru Mainnet sau alte medii Pi. Astfel la final vom avea o platformă în care va exista Marketplace (un loc de unde vei putea cumpăra sau vinde folosind Pi) precum si alte utilități necesare.
5. La sfarșitul acestui an vom avea LIVE blockchain-ul Pi iar monedele minate vor putea fi transferate în protofelul aplicației urmând ca PI-TEST sa fie ”ars” în totalitate. Asteptăm cu interes evenimentul mai ales că înainte fiecare dintre noi cei care minăm va trebui să trecem printr-un ”proces de identificare” numit KYC (Know Your Customer) metoda prin care se va putea proba în mediul vortual că în spatele unui cont este o persoana reală.

Căt va costa  o criptomonedă Pi?

Pentru început m-am gândit să vă arăt cât costă criptomoeda Gypsycoin sau mai bine zis la ce pret este evaluată. Priviti și voi imaginea și vă veți da seama că este aproape de 0. De ce? Simplu, pentru că a fost lansată ”pe genunchi”, pentru că în spatele ei nu stă o comunitate de peste 23 de milioane de utilizatori si posesori de moneda Pi ci doar 1600 si ceva (ne spune articolul) de posesori de moneda si pentru multe alte motive… nu le mai înșir aici.

La Pi se speculează încă valori în funcție de interesele fiacăruia pentru că momentul consensului valorii Pi nu a sosit încă. Eu nu vreau să fac acest lucru dar vă las pe voi (aveți dreptul să speculați) să calculați ce valoare va avea la momentul lansării pe exchange. Sau dacă nu să căutați pe net informatii NEOFICIALE în acest sens.

Concluzia mea

Un proiect, oricare ar fi el are un plan de la început, un calendar precis si pașii pe care îi urmează. Gypsycoin e greu de crezut ca va prinde curand valoare mai mare de un cent (0,05 bani) deoarece a fost un proiect realizat în grabă fără suportul social necesar. În ciuda faptului că proprietarul ”a garantat” creșterea lui în mediul rromilor mi-e greu să cred că va avea curând dreptate. Sigur nici nu vreau să neg. Dar…

Valoarea pe unitate a unei monede (valoare nominală) este doar un factor (secundar) în valoarea reală a monedei. Factorii fundamentali sunt versatilitatea (adaptabilitatea) și încrederea. Dolarul are o valoare pe unitate de peste trei ori mai mică decât denarul kuweitian. Totuși dolarul este o monedă (currency) mult mai valoroasă decât denarul kuweitian (chiar și kuweitienii preferă dolarul!). De ce? Pentru că poate fi folosit ușor, oriunde, toată lumea având încredere în el. Pi își propune să fie dolarul criptomonedelor. Pi țintește nu spre valoare nominală și speculă, ci spre funcțiile firești, sănătoase, ale unei monede: mijloc eficient de etalare a mărfurilor și serviciilor și mijloc de tranzacționare a acestora. (text preluat de la colegul Aushlu)

Mai sunt câteva luni până la lansare. Mai aveți ceva timp să minați și să obțineți Pi. Instalati aplicația de pe Google Play sau Apple Store și folositi codul meu sau al altuia, dar grabiți-vă. Codul meu este: eugencluj
Succes!

Descarcati aplicatiile de minare pentru telefonul mobil de mai jos in functie de modelul telefonului ce-l detineti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *