(Compilație dupa un articol din cointelegraph.com)
De-a lungul anilor, criptomoneda a trecut de la Bitcoin, prima criptomoneda din istorie, la o industrie plină de numeroase blockchain-uri, soluții și active. S-au format și subcategorii din industrie, cum ar fi nișa financiară descentralizată (DeFi) sau NFT (non finacial token). DeFi se străduiește să ofere persoanelor fizice versiuni ale acelorași instrumente financiare cu care s-au obișnuit, dar cu avantajul suplimentar al implicării unor terțe părți de încredere. Aceasta include contracte sau împrumuturi. NFT apare pe piață ca o nevoie de a monetiza totul (obiecte de artă, imobiliare, muzică. obiecte rare)
Iată mai jos un istoric al evenimentelor în ceea ce priveste criptomonedele începănd cu apariția primei criptomonede, bitcoin BTC.
Ce poți face cu criptomoneda?
Puteți face o serie de lucruri cu criptomonede, în funcție de cele cu care lucrați. La nivelul cel mai de bază, definiția unui activ de criptomonedă este că poate fi utilizată pentru a trimite valoare de la o persoană la alta sau pentru a plăti bunuri și servicii.
Fiecare activ deține o valoare, adesea evaluată în dolari SUA, ceea ce duce la un alt caz de utilizare: tranzacționarea și investiția. În afară de monedele stabile – care încearcă să tempereze instabilitatea criptomonedelor legând un activ de moneda FIAT, cum ar fi dolarul SUA – majoritatea criptomonedelor fluctuează constant la preț. Puteți tranzacționa între criptomonede și monede naționale (numite monede fiat) pe schimburi, în funcție de perechile de tranzacționare disponibile pe platformele de exchange.
Dacă sunteți comerciant, puteți accepta și active digitale ca plată, direct sau printr-un procesator de plăți sau un serviciu care este mai convenabil și care adaugă facilități de tranzacționare. Unele servicii oferă opțiunea de a converti criptomonedele plătite în numerar în mod automat, în timp ce există, de asemenea, unele companii care oferă carduri de debit cripto-up care nu se pot distinge de orice alt card de plastic pentru a plăti bunuri sau servicii.
În plus, puteți mina criptomonede. Exploatarea minieră utilizează computerul sau hardware-ul desemnat pentru a vă ajuta să participați în rețelele care sprijină criptomonedele. Executând o funcție pe computer sau hardware-ul utilizat în mod automat și continuu după ce este configurat, mineritul generează venituri și ajută la validarea tranzacțiilor care sunt efectuate pe blockchain, în funcție de puterea de calcul desemnată. Există așazisele ”ferme de calculatoare/servere” ce minează pentru celei mai cunoscute criptomonede cum ar fi BTC. Ele consumă cantități uriașe de energie la nivel global. Din 2019 apare un nou tip de minare criptomonedă, minarea exclusiv de pe telefonul mobil cu scopul ca o criptomonedă, în speță Pi Network să ajungă la câti mai mulți oameni din întreaga lume. Tehnologia este revoluționară iar proiectul pare să aibă un adevărat succes.
De asemenea, oamenii pot împrumuta active criptografice pe diverse platforme și pot câștiga dobânzi pentru împrumutarea activelor. Această nișă a spațiului criptomonedelor este ceea ce este cunoscut sub numele de finanțe descentralizate sau DeFi. Pe baza tehnologiei de registre distribuite, diferite platforme facilitează împrumuturile și împrumuturile criptografice fără a cere utilizatorului să se supună controlului unei entități centralizate. DeFi include și alte aspecte, precum schimburi descentralizate sau DEX-uri.
Cum funcționează criptomonedele?
Majoritatea criptomonedelor (în afară de câteva selectate) funcționează operând pe un blockchain. În esență, un blockchain este o rețea de multe computere din întreaga lume care reunesc puterea de calcul pentru a valida operațiunile de rețea.
La marea majoritate a criptomonedelor se aplică ”modelul BTC” ca parte a procesului de minare, primul care rezolvă un puzzle primește o recompensă pentru a ajuta la funcționarea rețelei. Aceasta se numește minerit. Exploatarea minieră este necesară pentru punerea în circulație a mai multor active date din oferta maximă aferentă. Blockchain-ul ajută la descentralizarea activelor, deținând beneficii semnificative de securitate față de sistemele centralizate cu un singur punct de eșec.
Blockchain-urile funcționează de obicei prin intermediul algoritmilor de dovadă a muncii sau de dovadă a mizei. PoW funcționează pe baza minerilor, care deseori desemnează mașini de calcul specifice procesului.
PoS, pe de altă parte, rulează pe mize. În sistemul de miză , recompensele sunt distribuite pentru a ajuta la gestionarea rețelei prin păstrarea activelor în anumite portofele desemnate. O serie de active PoS permit, de asemenea, masternode – un proces de miză mai complicat, care necesită de obicei un anumit număr minim de monede.
Câte tipuri de criptomonede există?
Deși spațiul criptomonedelor a început doar cu Bitcoin, industria a înflorit de atunci în nenumărate alte active, proiecte, companii și concepte. Au apărut mai multe categorii odată cu trecerea anilor.
Bitcoin a fost inițiat ca o monedă, menționată într-o carte albă (White Paper). Cu toate acestea, activul a preluat mai mult un rol de stocare a valorii, similar cu viziunea publicului asupra aurului.
Alte active criptografice se poziționează mai mult ca active tranzacționale, capabile de plăți rapide și transferuri bazate pe tehnologia blockchain. Jetoanele utilitare (Token-uri) există ca o altă fracțiune în spațiul criptografic. Jetoanele utilitare joacă fiecare un rol în cadrul unui proiect mai mare, îndeplinind o funcție într-un ecosistem care vizează o anumită soluție.
Stablecoins își leagă valorile de diferite monede sau active naționale, cum ar fi aurul. Cel mai adesea corelate one-to-one cu dolarul SUA, monedele stabile oferă utilizatorilor o modalitate de a vinde într-un activ care poartă aceeași valoare ca o monedă națională, dar care poate fi totuși tranzacționat și stocat într-un mod crypto-esque în ecosistem .
Jetoanele nefungibile, sau NFT-urile, sunt încă un alt tip de criptomonedă. NFT-urile sunt, de obicei, unice ca valoare și asemănare, în timp ce alte active criptografice pot fi, de obicei, schimbate una cu una cu alta de același tip. De exemplu, puteți tranzacționa în general 1 BTC cu 1 BTC, deși acest lucru nu ar avea sens în multe cazuri. Arta digitală este un exemplu de tip de NFT.
Înainte de a interacționa cu un anumit activ, poate fi important să căutați tipul și funcția acestuia, în funcție de obiectivele dvs. Nu toate activele digitale au fost create în scopuri de investiții.
Cum se cumpără criptomonede
Având în vedere ritmul adoptării criptomonedelor, există o serie de modalități de a cumpăra criptomonede. Schimburile cripto-native oferă o mulțime de active digitale diferite pentru cumpărare și vânzare. În lumea principală, PayPal servește ca un exemplu de platformă pe care participanții pot cumpăra și vinde anumite active digitale. Bancomatele cripto există și ele în diverse părți ale lumii.
În ceea ce privește plata activelor, platformele oferă achiziții criptomonede prin transferuri bancare, transferuri criptomonede (din diverse portofele digitale) sau carduri de credit, în funcție de platformă. Cumpărarea criptelor cu numerar într-o manieră de la persoană la altă persoană este, de asemenea, posibilă. Cu toate acestea, disponibilitatea pentru cumpărarea și vânzarea criptomonedelor pe o anumită platformă poate varia de la o regiune la alta. Avem si in Romania platforme unde poti compara criptomonede. Una din cele mai cunoscute este Tradesilvania, un start-up localizat in Cluj-Napoca.
Unde se află criptomoneda în ceea ce privește legalitatea?
Reglementarea a intrat în joc la nivel mondial odată cu creșterea industriei. De-a lungul anilor, Statele Unite și-au intensificat din ce în ce mai mult supravegherea spațiului. Securities and Exchange Commission a reprimat ofertele inițiale de monede, sau ICO-uri, după mania din 2017 și 2018. Commodity Futures Trading Commission și alte agenții americane s-au angajat, de asemenea, cu diverse capacități de supraveghere.
În plus, reglementarea criptomonedelor în afara SUA s-a schimbat de-a lungul timpului, pe baza liniilor directoare de reglementare. A cincea directivă anti-spălare a banilor din Uniunea Europeană, de exemplu, implică faptul că cumpărarea și vânzarea criptomonedelor și alte operațiuni trebuie să respecte anumite orientări în anumite regiuni.
Deoarece cripto este o industrie relativ nouă în comparație cu altele, claritatea juridică nu există încă în ceea ce privește cerințele pentru toate zonele spațiului. O parte din această claritate include clasificarea activelor. Bitcoin (BTC) și Ether (ETH) cele mai importante doua criptomonede existente la această oră, sunt privite ca mărfuri , deși categorisirea pentru numeroase alte active rămâne neclară.
Cine a influențat istoric criptomoneda?
O serie de cifre au avut un impact semnificativ asupra industriei criptomonedelor de-a lungul timpului său. Nakamoto a început sectorul cu crearea Bitcoin. Cunoscut pentru construirea Ethereum, Vitalik Buterin a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra mișcării criptomonedelor. Cu Ethereum a apărut o lume întreagă de jetoane suplimentare construite în rețeaua sa, numite jetoane ERC-20. Multe ICO-uri și-au construit ofertele pe Ethereum în perioada de boom din 2017.
Jed McCaleb a contribuit la răspândirea proeminenței Bitcoin în primele zile ale industriei ca urmare a lansării Mt. Gox, o platformă web care a găzduit frecvent tranzacționarea Bitcoin (în ciuda funcției sale inițiale de centru pentru fanii unui joc numit Magic: The Gathering). Cu toate acestea, a fost declarată falimentară (din motive de furt – aproximativ 850.000 BTC din care au fost recuperati 200.000 BTC) atunci când platforma s-a destrămat în 2014.
Changpeng Zhao a crescut disponibilitatea activelor criptografice ca unul dintre fondatorii Binance, care a devenit una dintre cele mai mari platforme web pentru schimburi de cripto. Co-creatorul platformei de tranzacționare a activelor digitale FTX, Sam Bankman-Fried, este un alt individ important din industrie, afectând tranzacționarea, DeFi și alte aspecte.
Mulți alții și-au pus amprenta asupra industriei, printre care, e adevărat că este o opinie proprie, Pi Network – pria criptomonedă ce se minează foarte usor de pe un telefon mobil inteligent (smartphone). Personal cred că acest Pi va fi o revoluție in zona crypto însă timpul va dovedi ceea ce spun.
Spre lună și dincolo
Criptomoneda a parcurs un drum lung în ultimul deceniu, avansând într-un ritm luminos. Valoarea poate fi stocată, transferată și cheltuită în diferite moduri prin diferite active și soluții, în timp ce DeFi a fost pionierul drumului pentru noi căi de ”servicii bancare” de împrumut.
Multe companii privesc, de asemenea, tehnologia blockchain cu interes evaluând diverse utilizări, cum ar fi un lanț de aprovizionare. Viitorul criptomonedelor și al tehnologiilor sale asociate pare luminos, judecând după creșterea și adoptarea înregistrate încă din 2008, când Nakamoto a publicat cadrul pentru un mic activ numit Bitcoin. De atunci și până astăzi geșelile ți mai ales poveștile cu privire la criptomonede au existat și încă există. Informații despre pierderea unor parole de la portofelele Bitcoin de la inceputuri cu sume de la ordinul unitaților până la ordinul sutelor de BTC sau celebrele deja două Pizza cumpărate de un IT-ist în 2010 cu suma de 10.000,00 BTC. La acea vreme 10.000 BTC valorau 40 USD. Astăzi (la ora scrierii articolului) un BTC este 47.145,00 USD. Au fost însă și vremuri mai buna pentru BTC, anul acesta un BTC a atins valoarea de 64.000,00 USD.
POVESTEA CRIPTOMONEDELOR CONTINUĂ…
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!